Henry Paget, 1. marki av Anglesey

Henry William Paget how do meat tenderizers work, 1. marki av Anglesey (født 17 refillable glass bottles. mai 1768 i London, død 29. april 1854 i London), kjent som lord Paget mellom 1784 og 1812 og som earl av Uxbridge mellom 1812 og 1815, var en britisk general, sønn til Henry Paget, 1. earl av Uxbridge.

Han var eldste sønn av Henry Paget, 1st Earl of Uxbridge og hans hustru Jane Paget (født Champagné), datter av Arthur Champagné, Dean av Clonmacnoise i Irland, Han ble utdannet ved Westminster School og ved Christ Church (Oxford) i Oxford.

Paget ble i 1790 medlem av parlamentet som representant for Carnarvon, et sete han beholdt til 1796 da hans bror Edward ble valgt i hans sted. Så representerte han Milborne Port fra 1796 til han fratrådte i 1804, da han ble Steward av Chiltern Hundreds, og atter igjen fra 1806 til januar 1810.

Han deltok som kavalerioffiser i de britiske krigene mot revolusjonens Frankrike og Napoleon I.

Han deltok i slaget ved Quatre Bras den 16. juni 1814; og to dager etter i slaget ved Waterloo der han førte han det engelske kavaleriet i et spektakulært stormritt mot Comte d'Erlons styrker som stanset og bidro til å knuse den franske hær. Et av de siste kanonskudd avfyrt under slaget traff Paget i hans høyre ben, som så måtte amputeres. Ifølge en anekdote skal han ha vært nøt hertugen av Wellington da han ble truffet, og skal ha utbrutt «By God, sir, I've lost my leg!» — og Wellington skal ga svart «By God, sir, so you have!»

Ifølge sin aide-de-camp, Thomas Wildman, skal Paget ha smilt under amputasjonen og sagt: «I have had a pretty long run. I have been a beau these 47 years and it would not be fair to cut the young men out any longer.»[trenger referanse]

Paget fikk et kroppsformet kunstig ben, men hans hans amputerte ben ble en turistattraksjon i landsbyen Waterloo i Belgia, skjønt det ble til slutt gravlagt.[trenger referanse]

Paget ble kort etter Waterloo opphøyd til marki av Anglesey och mottok Hosebåndsordenen i 1818.

Etter fredsslutningen i 1815 deltok han i det politiske liv og var medlem av kabinettet 1827–28 og 1846–52. To ganger tjenestegjorde han som lordløytnant av Irland, 1828–29 og 1830–33. Særskilt første gangen var han en ivrig tilhenger av en forsoningspolitikk overfor irlenderne, men han kom derved i motsetning til regjeringen, og ble derfor hjemkalt.[trenger referanse]

· · · · · ·